Hola de nou!

Aprofitant que s’apropa el Nadal i els dolços us parlaré de la xocolata.

La xocolata es considera un suplement per la seva aportació energètica i la seva acció estimulant. S’elabora a base de cacau, greix o mantega de cacau, sucre, vainilla i, en alguns casos, llet. Si té menys del 70-75% de cacau, l’aportació de sucre és molt elevada i, per tant, menys saludable. En canvi, si té un alt contingut de cacau, a partir del 70-75%, l’aportació de sucre és molt baixa i  podrem aprofitar-ne tots els seus beneficis.

I quins són aquests beneficis?

En el cacau destaquen la vitamina B2 i la vitamina E. El cacau és ric en minerals i oligoelements, ja que és una bona font de magnesi, ferro, potassi, zinc i crom. També es tracta d’un bon antioxidant, gràcies a la presència de flavonoides. Aquests flavonoides son beneficiosos per a la salut del cor sempre i quan es prengui cacau pur.

D’altra banda, el cacau és una substancia estimulant perquè conté feniletilamina, teobromina (similar a la cafeïna), i quantitats variables de cafeïna segons el percentatge de cacau que triem. A més cacau, més cafeïna.  Però a diferència d’altres estimulants com el cafè, el té o el guaranà, la xocolata aporta una bona quantitat d’energia i nutrients. Aquesta feniletilamina actua en el cervell desencadenant un estat d’eufòria i benestar emocional. És per això que, en certs moments de l’any, més habitualment a la tardor i l’hivern, hi ha persones que necessiten consumir inconscientment més xocolata per millorar el seu estat d’ànim.

Quins inconvenients té?

S’ha de vigilar el consum de xocolata si patim sobrepès o obesitat, ja que és ric en greixos  i presenta una elevada aportació d’energia, d’entre 400-500 kcal per 100g de producte. Si en consumim en excés, pot provocar estrenyiment, ja que no té gaire aportació de fibra. De totes maneres, si la resta d’alimentació que prenem és rica en fibra no hi hauria problema.

D’altra banda, el seu abús també pot comportar insomni, hiperactivitat i taquicàrdia per les seves substàncies estimulants, que ocasionalment poden generar addició, tot i que menys que el cafè, per exemple. Si és una xocolata amb molt sucre afavoreix l’aparició de càries.

Per tant en aquestes èpoques associades als dolços una bona opció és optar per xocolata el més pura possible, amb un alt percentatge de cacau. També podeu menjar xocolata que tingui fruits secs. D’aquesta manera, tindrem una aportació de greixos saludables, tenint present que qualsevol d’aquests productes contenen una alta densitat calòrica. Pel que fa als bombons, i la xocolata amb llet i sucre, feu-ne un consum responsable.

Unes postres diferents i saludables

Us deixo una opció de postres diferent per aquests dies de festa: fruita fresca trossejada que pugueu sucar-la en xocolata desfeta del 85%. Està boníssim i és molt saludable!.

Fins al proper post!

foto-maria-gil-2

Maria Gil Nutricionista Clínica i Esportiva (NºCol. CAT0558)

maria-gil-logo-petit-copia

http://www.mariagilnutricionista.com/