Abans de res, Bon Any a tothom! Desitjo que entre tots els propòsits que us heu fet per al 2017 hi hagi el de viure de forma més saludable.

Normalment les festes de Nadal impliquen excessos amb el menjar i el beure. Si hem tingut una bona educació nutricional no ens haurien de preocupar aquestes dates, ja que sabrem controlar-ho sense variacions de pes. Ara bé, si heu augmentat de pes, si us plau no recorreu a les dietes miracle. No funcionen i poden tenir conseqüències en la salut. La millor opció és que acudiu a un dietista-nutricionista col·legiat.

Consells que t’ajudaran a recuperar-te dels excessos del Nadal:

Si us han sobrat torrons i dolços … la millor opció és no tenir-los a casa per evitar temptacions.

Deixeu de ser sedentaris. Si feu menys de 12.000 passos al dia sou oficialment sedentaris. Comenceu fent uns  9000 passos/dia. D’aquesta manera el vostre metabolisme es començarà a activar.

Intenteu menjar (aliments saludables) cada 3-4 hores. És important respectar cada àpat (començant per l’esmorzar) ja que si no, al vespre, tindrem molta més ansietat de picotejar i acabareu menjant productes molt més calòrics.

Tant per dinar com per sopar intenteu portar a terme el ‘mètode del plat’. Intenteu que el 50% del vostre àpat siguin verdures i hortalisses, un 25% de fècula integral (com ara arròs integral, pasta integral, quinoa, patata, moniato, llegums …) i un 25% de proteïna de qualitat (pollastre, conill, gall d’indi, peix blanc o blau, ous ecològics, tofu, seità …) Aquesta recomanació és generalitzada; les quantitats exactes dependran de la despesa energètica de cada persona i això ho treballem a consulta.

Si preneu làctics i voleu baixar de pes mireu que siguin desnatats naturals, i millor de cabra o ovella. Si no teniu cap problema de pes podeu consumir-los sencers naturals.

Reduïu el consum de cafè i begudes amb cafeïna.

Introduïu 2-3 peces de fruita al dia. No exclogueu certes fruites: no us han fet res i són igual de bones que la resta. Podeu prendre-les tant a mig matí com a mitja tarda com abans o després de dinar/sopar. Potencieu la fruita de temporada.

Un cop millorat això, potenciarem certs aliments que ens ajudaran a ‘netejar’ el fetge, ja que l’haurem fet treballar molt aquests dies de Nadal amb tant menjar i begudes alcohòliques.  Ha de quedar clar que un fetge i ronyons sans ja depuren i filtren per si mateixos, però mai no està de més una petita ajuda.  Per això, potenciarem el consum de:

• Crucíferes com la col, la coliflor, el brocoli.

• Les verdures de fulla verda.

• Les carxofes, ceba, all, endívies, api, card, pastanaga, carbassa, albergínia, espàrrecs verds, creixents, coriandre.

• La poma, papaia, pinya, pera, plàtan, advocat.

• És importantíssim beure 1,5-2l d’aigua, ja sigui en forma d’aigua natural, brou natural o infusions.

• Espècies com el gingebre, la canyella i la cúrcuma.

• Podem consumir 2 cops al dia infusions, com per exemple: card marià, dent de lleó, cua de cavall o té verd.

P.D: No té gaire sentit portar a terme tot això si no elimineu del vostre dia a dia l’alcohol, les begudes cafeïnades, el tabac, els sucres refinats i els productes processats.

Fins a la propera!

Maria Gil Nutricionista Clínica i Esportiva (NºCol. CAT0558)

http://www.mariagilnutricionista.com/