Una dieta saludable va estretament lligada al consum diari de fruites i verdures. Els experts recomanen menjar, cada dia, almenys 5 peces de fruita i 2 o 3 racions de vegetals. Ens ajuden a obtenir els nutrients i les vitamines necessàries per a la bona salut del nostre organisme i a prevenir l’aparició d’algunes malalties.

És especialment recomanable consumir fruita i verdures de diferents colors, ja que, en funció d’aquests, ens aporten uns beneficis o uns altres. Així, doncs, què s’hi amaga darrere de cada color?

 

vermell

Color vermell

Les fruites i verdures de color vermell són riques en licopè -un pigment vegetal amb una alta capacitat antioxidant- i en antocianines, les quals contribueixen a reduir el risc de patir malalties del cor i alguns tipus de càncer. Menjar pomes vermelles, cireres, raïm negre, maduixes, síndria, pebrots vermells, tomàquets o altres fruites i verdures d’aquest color també serà de gran ajut per a la salut de la nostra memòria i per prevenir les infeccions urinàries. A més, milloren els problemes de circulació i dermatològics.

pesols-supermercats-supermasColor verd

La fruites i verdures verdes són les més abundants. Contenen clorofil·la, fibra, calci, magnesi, àcid fòlic i vitamina C, entre altres, i estan especialment indicades per a depurar l’organisme, facilitar la digestió, i contribuir al manteniment dels ossos i les dents. A més, afavoreixen la relaxació muscular i, per tant, ens ajuden a combatre el cansament. El consum d’enciams, pomes verdes, raïm verd, peres, espàrrecs, espinacs o pebrots verds també és fonamental  per a la salut visual.

cebes-supermercats-supermas

Color blanc

Si el que volem és millorar la circulació sanguínia o mantenir sans els nivells de colesterol trobarem uns bons aliats en els vegetals de color blanc. Els alls, els xampinyons, les cebes, el melons  o els porros també contribueixen a prevenir la diabetis i són ideals per als pulmons i l’intestí prim. Entre els seus beneficis per a la salut destaquen igualment l’acció antioxidant i la capacitat per mantenir la pressió arterial baixa.

taronges

Colors groc i taronja

Els vegetals grocs són excel·lents depuratius i ens ajuden a netejar la sang i els intestins. Mantenen el sistema immune, afavoreixen la salut de les articulacions i de la pell,  i contribueixen a prevenir les malalties degeneratives. En la vostra dieta, doncs, no poden faltar-hi les llimones, les pinyes, els mangos o el blat de moro.Les pastanagues, les carbasses, els préssecs, les taronges, els albercocs i altres fruites ataronjades ajuden a cuidar el sistema respiratori, redueixen el risc de malalties del cor, i tenen un conjunt de substàncies que afavoreixen positivament en la salut de la visió, a més de nodrir la pell.

col-lila

Color morat

Finalment, fruites i verdures de color morat .com el raïm negre, les prunes, els nabius, les mores o les albergínies- redueixen la tensió i l’ansietat, combaten l’envelliment i les inflamacions, ajuden a la funció de la memòria i disminueixen el dolor. També aporten una important quantitat de fibra que ens ajudarà a evitar l’estrenyiment.