Per degustar un bon vi és molt important que ens el prenguem en un recipient adequat … perquè no és el mateix fer-ho en un vas que en una copa.

Hi ha moltíssims tipus de copes, fins i tot m’atreviria a dir que n’hi ha tantes com varietats de vins. Tradicionalment les copes per als vins negres han estat sempre més grans, amb la intenció d’afavorir el moviment del vi en el seu interior i la seva oxigenació. En el cas dels vins blancs, en canvi, les copes solen ser una mica més petites per evitar, així, que el vi s’escalfi.

El calze –el recipient que conté el  líquid- és la part més important de la copa. El seu equador –la meitat del calze- ens marca el punt màxim fins al quan hem d’omplir la copa.

Quan movem la copa per fer el gir del vi, apreciem les aromes que es desprenen del contacte entre el vi i l’oxigen. Com més girs fem, més aromes es desprenen, brindant la sensació de sabor en boca.

Hi ha copes fabricades en cristall i copes fetes en vidre, amb notables diferències entre elles. Les copes de vidre són més gruixudes, resistents i econòmiques. Però la part negativa és que, justament pel seu grossor, no conserven la temperatura del vi i impedeixen una adequada apreciació del vi. En canvi, les copes de cristall, en ser més primes i poroses, ajuden a conservar la temperatura i a apreciar millor totes les aromes que desprèn el vi.

Si us pica la curiositat, experimenteu a casa amb el mateix vi i dues copes diferents ..  i descobrireu com pot canviar notablement l’apreciació del vi, del seu sabor, les seves aromes…

Tot a la vida té una importància relativa, i les copes amb què prenem el vi també. Això sí, està clar que el vi sempre serà millor si el gaudim en bona companyia. A Supermas no venem copes, però al nostre celler trobareu molts vins de totes les Denominacions d’Origen i per a totes les butxaques, perquè pugueu assaborir-los i gaudir-los.

Salut … i fins a la propera!

Toni Castillo

Responsable del celler de Supermercats Supermas