Hola de nou! En aquest post parlarem de les fruites cítriques característiques d’aquesta temporada de tardor-hivern, dels beneficis que tenen, i de com podem introduir-les en la nostra dieta.

Les fruites cítriques són la taronja, el pomelo, la mandarina, la llimona i la llima. Hi predomina l’àcid cítric i són molt riques en vitamina C. Són fruites amb molt poder antioxidant i ajuden a prevenir l’aparició de l’envelliment.

També poden millorar les situacions d’estrès, ja que ajuden a eliminar el cortisol (una hormona que s’allibera en situacions estressants).

La quantitat de vitamina C de les taronges és de 50mg/100g, i la de la mandarina de 35m/100g d’aliment. Hem de dir que el kiwi, les mores i el camu-camu, tot i no considerar-se fruites cítriques, tenen més vitamina C que la taronja.

I els aliments que més quantitat de vitamina C presenten són el pebrot vermell cru, la col kale i el bròcoli, respectivament.

La vitamina C ens ajudarà a combatre els refredats més ràpidament i també estimularà el nostre sistema immunitari. Aquesta vitamina és hidrosoluble, per tant, l’organisme l’eliminarà. Per això és necessari consumir-ne mitjançant els aliments.

També heu de saber que la vitamina C facilita l’absorció del ferro. Així, doncs, és interessant barrejar aliments rics en vitamina C com les fruites cítriques, amb aliments rics en ferro, sobretot el ferro no hemos, que està present en les verdures de fulla verda i els llegums, per facilitar la seva absorció, ja que tenen una baixa biodisponibilitat.

No hi ha cap tipus de contraindicació en la població sana, tant adults com nens, per al consum de fruites cítriques. En alguna patologia pot ser que sigui millor evitar els cítrics, com per exemple en casos d’úlceres a l’estómac. I si sou esportistes, no és recomanable consumir una d’aquestes fruites cítriques just abans o durant un entrenament o competició, ja que us pot provocar reflux i malestar. En tot cas, podem prendre-la en acabar.

Quan i com menjar aquestes fruites?

• Les podeu menjar com a postres en àpats que incloguin llegums i hortalisses de fulla verda, per facilitar l’absorció del ferro que contenen aquests aliments.

• Podeu introduir les fruites cítriques en el moment del dia que us vingui més de gust, ja que no hi ha un moment millor ni pitjor.

• Unes postres diferents, per a ocasions puntuals, poden ser uns trossets de taronja regats amb una mica de xocolata desfeta amb 85% de cacau pel damunt.

Espero que gaudiu dels beneficis i sabors que ens regalen aquestes fruites de temporada.

Fins al següent post!

Maria Gil – Nutricionista Clínica i Esportiva (Nº Col: CAT0558)

http://www.mariagilnutricionista.com/