El mató de llet de cabra de Segur de Veciana, elaborat per la mestra artesana Montserrat Mir, és el protagonista de la recepta d’aquest mes. Amb aquest exquisit producte local farem un plat refrescant per a aquesta recta final de l’estiu: un gaspatxo de síndria amb mató. El restaurador igualadí Manel Pla ens ensenyar a fer-lo en un nou capítol del programa ‘El Gust de l’Anoia’ de Canal Taronja, amb la col·laboració de Supermas.
Pots veure el programa aquí: https://www.supermas.cat/el-gust-de-lanoia/
Ingredients
• 500g de síndria
• 500g de tomàquet madur
• oli d’oliva
• vinagre al gust
• sal al gust
• 1 ceba tendra
• 1 dent d’all
• 150g de mató de Segur de Veciana
• cibulet
Com ho fem
1. Pelem i tallem la síndria i els tomàquets i els posem en un bol gran. (Els tomàquets els pelarem més fàcilment si abans els escaldem una miqueta).
2. Hi afegim la ceba tendra tallada en 4 trossos, un granet d’all, oli, vinagre i sal al gust. Per cada porció de vinagre en posarem 3 d’oli.
3. Ho passem per la batedora fins aconseguir la textura del gaspatxo. (Abans de batre-ho s’aconsella deixar-ho un parell d’hores a la nevera, perquè quedi més gustós).
4. Amb una cullera, aixafem el mató. El condimentem amb una mica de cibulet tallat ben petit, una punta de sal i oli d’oliva. Ho remenem una mica per barrejar-ho.
5. Amb dues culleres fem una cànula de mató i la col·loquem al centre d’un plat fons. Al voltant del mató hi afegim el gaspatxo de síndria.