Amb aquesta calor no ve gaire de gust –per no dir gens- tancar-se a la cuina a fer el sopar. Una opció senzilla i bona per estalviar-te els fogons és preparar un pa amb tomàquet amb embotits i formatges. Però com els hem de conservar a casa aquests aliments? La Margarida Calvo, una de les responsables de la secció de carnisseria-xarcuteria de Supermas, et dóna alguns trucs i consells pràctics:

 

• L’embotit cuit, com ara el pernil dolç, la catalana o la botifarra blanca i negra, cal conservar-lo a la nevera a una temperatura entre 3 i 6º en el mateix paper parafinat amb què te l’emboliquem a la xarcuteria.

• En canvi, l’embotit  curat, com per exemple el pernil salat, la llonganissa, el fuet i el llom sec, és recomanable tenir-lo fora de la nevera; això sí, en un lloc fresc i ventilat. Dins la nevera, aquests embotits, si estan tallats a llesques, tenen tendència a que els pugi la sal, de manera que es tornen més forts i salabrosos i perden el seu gust i textura originals.

• Si l’embotit ha estat envasat al buit, pensa a obrir-lo 10 minuts abans de consumir-lo per deixar que recuperi totes les seves propietats.

• En aquesta època de vacances, en què fem excursions o anem a la piscina amb els nens, és aconsellable preparar entrepans d’embotits curats (fuet, llonganissa, llom sec …), ja que, amb la calor, es mantenen més bé que els embotits tendres com el pernil dolç.

• Pel que fa als formatges, si són tendres i tous (cammembert, brie, crottins, rul·lo de cabra …) han de conservar-se sempre a la nevera. És recomanable treure’ls una estoneta abans de menjar-se’ls perquè recuperin la seva textura, aromes i gust. No esperis molts dies a menjar-te aquests formatges, ja que poden agafar un mal regust.

• Els formatges semicurats i curats (manxec i similars) cal tenir-los a la nevera a l’estiu, i fora, en un lloc fresc, a l’hivern. Si estan envasats al buit, després d’obrir-los deixa’ls recuperar durant 15 minuts.

• Pel seus gustos i aromes molt potents, els formatges semicurats i curats és millor posar-los dins una formatgera. Així els aïllarem dels altres aliments que tinguin a prop i evitarem que es barregin sabors i aromes, mantenint intactes totes les seves propietats. Vols un truc per evitar que es floreixin els formatges? Dins la formatgera posa-hi una molla de pa i aquesta absorbirà la humitat.

• Un bon consell per conservar els formatges secs amb totes les seves propietats i evitar que es floreixin és deixar-los dins d’un recipient ple d’oli d’oliva, com es feia antigament.

Bon profit!

I recorda que a Supermas et podem preparar les teves safates d’embotits, formatge o variades per encàrrec.

margarida-calvo-supermas

Margarida Calvo

Responsable carnisseria-xarcuteria Supermas